Suka Cerita Bff-Inspiration?Silalah LIKE!

Tuesday, August 5, 2014

Maksud Metafora dan Hiperbola

Assalamualaikum...
 
Selamat pagi semua.  Pagi ini entri ini berkaitan sedikit perkongsian.  Mungkin ada sesetengah orang yang tidak tahu akan maksud Metafora dan Hiperbola.  Aku dapatkan info untuk korang semua.  Selamat belajar!
 

METAFORA

1.         Metafora merupakan perbancingan secara terus atau langsung tanpa menggunakan kata-kata seperti, umpama, bak, bagai, ibarat, dan sebagainya.

2.         Lihat contoh metafora yang berikut.

(a)          Hatinya karam dalam samudera hampa.
(b)          Pelbagai soalan terus muncul dalam lautan fikirannya.
3.         Dalam contoh (a) di atas, pengarang membandingkan kehampaan itu dengan samudera.  Samudera di sini melambangkan atau menunjukkan sesuatu yang sangat luas atau banyak.  Secara mudahnya, maksud samudera hampa ialah berasa sangat hampa.

4.         Dalam contoh (b) pula, pengarang membandingkan fikirannya dengan lautan.  Lautan itu melambangkan sesuatu yang luas.  Maksud metafora itu ialah fikirannya sangat luas.

HIPERBOLA

1.         Hiperbola merupakan sejenis bahasa kiasan yang digunakan untuk menyatakan sesuatu secara berlebih-lebihan daripada maksud yang sebenarnya.

2.         Yang berikut ialah contoh hiperbola.

Akmal sedar betapa kasihnya Annyss pada Eyrique.  Seribu lautan sanggup direnangi, sejuta bintang sanggup dilewati.

3.         Dalam contoh di atas, frasa seribu lautan dan sejuta bintang merupakan suatu gambaran yang berlebih-lebihan kerana di dunia ini bilangan lautan tidak sampai seribu dan bilangan bintang pula tidak terkira jumlahnya.  Gambaran secara berlebih-lebihan itu digunakan untuk menunjukkan betapa mendalamnya perasaan sayang Annyss kepada Eyrique.
 
Sumber :  http://keligit97lense.blogspot.com/2011/01/nota-komsas-aspek-dan-istilah-sastera.html

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Kerana Sudi Meninggalkan Komen Anda..Sila Berkunjung Lagi Ke Blog Ini